ویندوز ۷ آخرین نسخه سیستم‌عامل از سری مایکروسافت ویندوز است که در تاریخ ۲۲ اکتبر سال ۲۰۰۹ به بازار عرضه شد. ویندوز ۷ برای استفاده در کامپیوترهای شخصی شامل انواع خانگی و اداری تولید شده‌است. این سیستم‌عامل هفتمین نسل از سیستم‌عامل‌های ویندوز می‌باشد و به همین دلیل نام آن را ویندوز ۷ گذاشته‌اند.
آیتم‌های اضافه شده به کنترل پنل شامل: ClearType ،Display Color Calibration Wizard،Gadgets Recovery ،Troubleshooting ،Workspaces Center ،Location and Other Sensors ،Credential Manager ،Biometric Devices ،System Icons و Display می‌باشد. نام Windows Security Center به Windows Action Center تغییر یافته ‌است.
از ویژگی‌های این نسخه که بیشتر مورد توجه ‌است می‌توان به پشتیبانی از قابلیت چند لمسی، طراحی دوباره ویندوز شل، نوار وظیفه و یک سیستم شبکه خانگی به نام گروه خانگی نام برد، همچنین به نقل از مسئولان مایکروسافت، ویندوز ۷ نسخه ارتقا یافته و بهینه شده ویندوز ویستا می‌باشد.

قابلیت های کلیدی Windows 7:
- پیشرفت در لمس و تشخیص دستخط
- پشتیبانی از Virtual Hard Disk
- بهبود کارائی در پردازنده‌های چند هسته‌ای و بهبود هسته سیستم‌عامل
- اضافه شدن قابلیت Windows PowerShell 
- طراحی دوبارهٔ ماشین‌حساب با پشتیبانی از قابلیت چندخطی و امکان تبدیل واحدها
-  لرزاندن پنجره‏ ها
- سنجش رنگ صفحه نمایش
- رایت فایل‏های ISO
- سنجاق کردن برنامه‏ ها به Taskbar
-  یک مرکز امنیتی جدید
-  اجرای مستقیم فایل صوتی و تصویری از یک کامپیوتر دیگر
- عملیات به اشتراک گذاری در شبکه‏ های خانگی
- یک راه جدید برای مشاهده فایل‏ های صوتی و تصویری
- ذره‏بین جدید
- ضبط کننده قدم به قدم مشکلات
- ویرایش محدوده اطلاع رسانی
- رابط کاربری بهتر در خصوص دستگاه ‏های جانبی متصل به کامپیوتر
- یک راه ساده و سریع برای تنظیم صفحات نمایش چندگانه
- مرتب‏ سازی پنجره‏ها در صفحه به روشی جدید
- و ... 

تغییرات صورت گرفته در نسخه سرویس پک 1:
- افزوده شدن هزاران آپدیت امنیتی جهت افزایش امنیت ویندوز
- توانایی های بیشتر در هماهنگی با سیستم های نوین ارتباطی و مخابراتی
- افزایش توان در پخش با کیفیت تر فیلم های HD از طریق اتصال HDMI به خصوص صدای بهتر در HDMI
- رفع مشکلات قبلی ویندوز مانند بخش پرینت و ...
- افزایش سازگاری بهتر با سخت افزارهای روز دنیا
- بهبود در لود و بارگذاری اولیه سیستم یا همان بوت شدن


ویژگی های ویندوز 7:
بالا رفتن سرعت و کیفیت در کنار پائین آمدن استفاده سیستم عامل از منابع سیستمی:
ویندوز هفت، بدون شک بسیار کمتر از ویستا از منابع سیستمی همچون CPU و RAM استفاده می کند و بخش زیادی از قدرت آنها را در اختیار نرم افزارهای دیگر قرار می دهد.
همانگونه که قبلاً هم وعده داده شده بود، مایکروسافت تمام تلاش خود را بکار گرفته است تا زمانهای پرت سیستم عامل (مانند زمان لود شدن، زمان خاموش شدن، زمان برگشت از Standby و... را کاهش دهد. بهبود یافتن این زمانها در نسخه بتایی که به تازگی عرضه شده است، به روشنی مشهود می باشد.

استفاده مطلوب تر از باتری:
با توجه به توسعه یافتن تعداد کاربران کامپیوترهای همراه، سیستم عامل ها باید توجه بیشتری به استفاده از باطری ها داشته باشند. ویندوز 7 نیز نسبت به سیستم عامل های قبلی مایکروسافت دارای ویژگی های برتری در این زمینه است. که از آن جمله می توان به کم نور شدن صفحه مانیتور در زمانهای بیکاری اشاره نمود.
بهبود یافتن ویژگی پائین آوردن میزان درخشندگی صفحه نمایش در زمان های بیکاری در ویندوز 7 باعث بالا رفتن بیشتر عمر باطری می شود.
بهبود یافتن ویژگی پائین آوردن میزان درخشندگی صفحه نمایش در زمان های بیکاری در ویندوز 7 باعث بالا رفتن بیشتر عمر باطری می شود.

بهینه شدن نوار Taskbar:
نسخه جدید نوار Taskbar ویندوز کاملاً با آنچه که پیش از این دیدید متفاوت است. در نوار جدید، هر برنامه با یک آیکن نمایش داده می شود و تمام پنجره های برنامه مذکور بر روی همان آیکن تجمیع می شوند، بطوری که با قرار دادن نشانگر ماوس روی آیکن مربوطه نسخه thumbnail هر پنجره قابل مشاهده خواهد بود.
حتی شما می توانید برخی از برنامه های پر کاربرد را در این نوار Pin کنید تا دسترسی سریعتری به آنها داشته باشید (نسخه پیش رفته Quick Lunch).
البته ویژگی Thumbnail با محصولات مایکروسافت فعلآً سازگارتر است. مثلاً با نگه داشتن ماوس روی آیکن IE همه Tabهای باز هم به نمایش در می آیند. این در صورتی است که در مورد Firefox فقط پنجره ها نمایش داده می شوند و Tabهای داخلی دیده نمی شوند!

نامرئی کردن پنجره ها:
ویژگی Show Desktop از گزینه های گاهاً پر کاربرد و به درد بخوری است. این ویژگی نیز در ویندوز 7 دستخوش بهبود گردیده. با نگه داشتن نشانگر ماوس روی آیکن Show Desktop که حالا در انتهای سمت راست نوار Taskbar و بعد از ساعت قرار گرفته است، همه پنجره های باز حالت نامرئی پیدا می کنند و کاربر قادر خواهد بود تا صفحه میزکار را ببیند. البته همچنان با کلیک کردن روی این آیکن، پنجره ها به حالت Minimize در می آیند.

بهبود یافتن مدیریت شبکه:
بنا به تجربه دریافته ام که سرعتِ یافتن و رد و بدل کردن اطلاعات در شبکه (حداقل در مورد شبکه Workgroup - Lan و Wireless با Access Point) نسبت به Windows XP بسیار بسیار و نسبت به Windows Vista کمی بهبود یافته است!
در مورد اتصالات VPN، نوع IKEv2 نیز به انواع PPTP، L2TP و SSTP اضافه شده که متاسفانه فعلآً به دلیل عدم سازگاری با سرور موجود در ISP موفق به تجربه آن نشده ام.
همچنین Connect کردن انواع اتصالات در Windows 7 نسبت به Vista کم دردسرتر شده است و Wizard بی موردی که ایجاد شده بود، حذف گردید!
Share کردن منابع در Windows 7 نیز نسبت به Vista راحتتر شده است و کاربران عمومی می توانند تنظیمات حرفه ای تری را با کمک Wizard موجود اعمال نمایند.

توسعه یافتن مدیریت Deviceها:
علاوه بر اینکه ویندوز7 از Bluetooth بصورت پیشفرض پشتیبانی می کند، صفحه Devices and Printers آن نیز تغییرات زیادی داشته است که همه آنها در جهت راحتتر کردن کارها صورت گرفته اند.

Paint و WordPad جدید:
برنامه های ساده Paint و WordPadی که در تمام نسخه های سیستم عامل Windows موجود هستند، این بار با شکل و شمایل جدیدی ظاهر می شوند.